26 de desembre de 2010

Comentari gastronómic

[Perdó, només tenim accents tancats i no hi ha ce trencada]

Dedicat a la família Saborido, que sabem que són del bon menjar i, per tal de tranquilitzar les mares: si, mengem bé, molt bé!
No hi prou espai al blog per exposar la varietat de plats deliciosos, comencant pels tacos, burritos, quesadillas, mamelitas, flautes, sopes (que no té res a veure amb un caldo), tlayudas, ... que són, en diferents formes i presentacions, tortillas de blat de moro, amb frijol, carn, tomáquet, ceba, llimona, cilantre i, evidentment, salsa picant de xile.
Chilaquiles, enchiladas, tortillas entomatadas, chipotles, moles diversos (salses de xocolata i xile) amb carn, atole, tamales, advocat "per un tubo" ...

Els "Chapulines" es mereixen un parágraf a part. Tot va comecar a Colola on, parlant amb un amic canadenc, vam tenir la brillant idea de cacarlos i tastar-los, passats per la paella, amb llimona, sal i "salsa Valentina" (la salsa del país per ontonomásia).
Allá feien 10 cm. ben bons i, en paraules textuals del canadenc, eren molt "jugosos". A Oaxaca, són de diverses mesures, des d'1 fins a 5 cm., i estan cuinats al mojo de ajo, amb llimona i sal o amb xile. Els carrers n'estan plens i la gent se'ls mengen com cacahuets (aquí, "cacahuates").
També es troben fruites de molts colors i formes: cocos, papaies (com les de Colola cap), mangos, plátans, maracuyá, tamarindo, jamaica, pinya, síndria, meló, durazno (préssec), ciruelas (que no són prunes de les nostres), maduixes, jícama, toronjas ("pomelos"), ... Poden ser en forma de suc, d'aigua fresca o amb xile, sal i llimona (evidentment).
Frijoles blancs, negres, vermells, "machucados", "en guisado", d'acompanyament, com a salsa, de plat principal ...
A la costa, a Colola, trobávem "camarones" (gambes) i espectaculars llagostes a preus irrisoris.
Pels carrers pots trobar tot tipus d'aperitius (botanas) com: patates, ceba, fregits, fruites, dolcos de colors sospitosos ... I tot, sempre, amanit amb sal, llimona i "Valentina bien picosa".

La conseqüéncia de tota aquesta varietat és una societat amb homes i dones forca refets del tipus "barrilet" i el primer país del món, superant als Estats Units, en obesitat.

En teniu prou o en voleu més?

 Salsa de xile vermell, sempre a totes les taules.

 Xiles variats. Diuen que n'hi ha més de 60 tipus.

 Tacos de barbacoa, un clássic.

 Tlayuda.

 Tortillas entomatadas amb "cecina de res".

I, per finalitzar... "Chapulines!!!!"
Mmmmmmmmm!!!

7 comentaris:

 1. Soc jo petit!!!! el teu pare!!! ho he aconseguit!!!!, oi?

  ResponElimina
 2. records i petons de la Teresa, Marta, Quim i de la Palomi!!!!! FeliÇ St. Esteve. Estem tots be. No ens hem barallat. La Lola la faran Dir. Gral. de la Gene de Educació. Q et sembla? Com pestà la Laia? En Marc ha publicat el seu primer llibre sobre cooperativisme. Una castanya! Peró estem molt orgullosos d'ell. Portem una ampolla de Mascaró. Vem cagar el tió. Els regals per cagarse. Com sempre. Pero els nens es van divertir molt. Les nenes, no. L'avi, com una cabra. Avui es menjava els llagostins amb closca. No em acabat a St Pau de miracle. Diu el Quim que a aquestes hores, 20 .gtm, encara no em berenat. Com ets pots imaginar s'ha begut la mitja botella de Mascaró que falta. Els canelons estaven collonuts. Han sobrat dues safates. Pero aixó no vol dir res. La Teresa s'ho ha currat sola. As usual. El pringat del teu germà es queda a casa fins a començament d'any. La Gloria, of course. No us enyoreu de les vostres tortuguetes? Q faran sense vosaltres? Vindrem a Chiapas, St. Cristobal de las Casas, el día 7 de febrer. Enviem l'adreça del Hiltom mes proper. No fa falta xofer per venir a buscarme a l'aeroport. El cartel de Sinaloha em proporciona el sicari de guardia. Diguem si hi sereu aquest dia. Probablement l'Ignasi també vindrà.
  Petons de tots i totes (Aido dixit).

  ResponElimina
 3. hola soc l'albert saborido
  m agradaria menjar un plat de chapulines ...
  me l pots enviar per missatger ???

  avui soc a casa el Joan, pero un altre moment escriure des de casa
  ALBERT

  ResponElimina
 4. la aportacio gastronomica es molt complerta
  ara m agradaria que un dia escrivissiu sobre els costums locals
  per cert, parlant de chapulines, que son els "chapulines colorados" ??

  pare

  ResponElimina
 5. Bon any, INCONGRUENTS. Cagun l'os pedrer. Salveu tortugues i us vanteu de menjar saltamartins amb diferents salses.

  ResponElimina